Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Βενζίνη, Αγρότες και Παπά..ρια…




Τι να το κάνεις που όλα τα κράτη της ΕΕ είναι ενωμένα και αγαπημένα τάχα μου τάχα μου… Μπόμπόλια Ευρώπη είμαστε. Όχι δεν λέω για την τιμή του Spread, για την τιμή της βενζίνης λέω.

Από το 1941 έχει να ζήσει ο Προμαχώνας Σερρών τέτοια κίνηση (ξέρεις τώρα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία; Πως πας για Σέρρες, πάρ’το αριστερά στην ταμπέλα). Γιατί μέχρι τώρα μόνο για στάση τον είχαμε αφού κάθε λίγο και λιγάκι οι αγρότες κλείνουν τα σύνορα. Τα ανοίγουμε μόνο όταν έρχεται να βάλει μια τάξη ο Μπορίσοφ (ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας; Ο πρώην δήμαρχος Σόφιας; Ο μαφιόζος με το σκουφί; Ά γεια σου).

Όπως θα ξέρετε στη περιοχή του Προμαχώνα ζουν κυρίως αγρότες (κάτι σαν το στρουμφοχωριό), μεροδούλι μεροφάι που μόνο μια χαρά έχουν, να κάνουν χειμερινή κατασκήνωση στα σύνορα. Μια φορά τον χρόνο, άντε δύο το πολύ. Γίνεται όμως χαβαλές μεγάλος… Τι; Επειδή δεν τ’ ακούς εσύ; Από τις κατουρλόκαυλες ακόμα, ξεκινάνε με παντσετούλες στα κάρβουνα, βάζουν κανά κατσικάκι στη σούβλα, ανοίγουν τα τσιπουράκια τους, μουσικούλα, χορός και άσε τους νταλικέρηδες που περιμένουν να τους τρέχουν τα σάλια. Τι καζούρα πέφτει δε λέγεται!

Έρχεται η ώρα που σκάνε μύτη τα κανάλια και τους βλέπεις να ξεσπάνε στην κάμερα με μίσος. Λες, τους πνίγει το δίκιο! Που να ‘ξερες ότι είναι μες την κακιά ντίρλα από το μισοβρασμένο τσίπουρο. Έχουν και αγωνίσματα όμως στο πρόγραμμα. Ποιος θα ξηλώσει πρώτος την μπάρα στο δρόμο, ποίος θα κάνει μπλόκο στο μπλόκο των μπάτσων (αυτό πάλι που πάντα κερδίζουν τους μπάτσους μερικοί μπεκρήδες;) και τέτοια…

Μετά τους πιάνουν οι μεσημεριανές ντάγκλες, 5-6 πάνε και κοιμούνται στα τρακτέρ και οι άλλοι τον μπούλο…

Αργά το απογευματάκι αρχίζουν τα σπουδαία events με συναυλίες αγωνιστών τραγουδιστών Άννα Γούλα κι έτσι. Μαζεύονται σιγά-σιγά οι αγουροξυπνημένοι, όμως μ’ ένα τσίπουρο-σουπερμαντολίνη είναι στη τσίτα πάλι. Έρχεται η ώρα για τα απογευματινά δελτία και είναι όλοι ακμαιότατοι!

Κατά τις 12 όσοι έχουν μείνει έχουν γίνει φέσι σε λέω. Μπαίνουν στα τρακτέρ, ξηλώνουν την μπάρα των συνόρων, χαιρετάνε τους μπάτσους (Έλληνες και Βούλγαρους) και βουρ για Σαντάνσκι. Ναι, για τουρισμό και φτηνά ρούχα πάνε! Αθώο μου παιδί… Εκεί ρε οι μισές Βουλγάρες είναι πουτάνες και οι άλλες μισές είναι από άλλες χώρες (Έτσι δημιουργείς θετικό εμπορικό ισοζύγιο βόδια. Να μαθαίνουμε και κάτι!).

Αργά τα ξημερώματα όσοι θυμούνται επιστρέφουν, χαιρετάνε τους μπάτσους στα σύνορα, αναρωτιούνται ποιος ξήλωσε την μπάρα και ξεραίνονται στον ύπνο.

Μήπως όμως δεν είμαι αντικειμενικός; Μήπως με γέλασαν τα μάτια μου; Μήπως τα πράγματα δε είναι έτσι; Μήπως έχουν λόγο που το κάνουν; Μήπως;
Έψαξα, έμαθα και ορίστε η αλήθεια:

Τι κάνουν τα αλάνια του Προμαχώνα; Πάνε στην Βουλγαρία για να βάλουν βενζίνη! Ευρώπη σε λέει, ελεύθερα σύνορα, περνάς τα σύνορα, βάζεις βενζίνη και γυρνάς κύριος! Δες τιμές και θα τους δικιολογήσεις:

Αμόλυβδη (Η φτηνή που βάζουμε όλοι!)
Βουλγαρία     2,08 лв (ισοτ.1,95583) = 1,063€
Ελλάδα                                           1,407€            
      +32%
Κερδίζουν ~21 το γέμισμα

Πετρέλαιο
Βουλγαρία     2,03 лв (ισοτ.1,95583) = 1,038€ 
Ελλάδα                                           1,189€            
      +15%
Κερδίζουν ~9€ το γέμισμα

Εγώ για την βενζίνη ξεκίνησα! Πως πετάχτηκαν έτσι οι αγρότες;
Γιατί δεν μπορώ να μείνω σε ένα θέμα; I wonder

Αίντι μάλε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου